NAZIV DOGAĐANJA
IoT Innovation Day
DATUM I VRIJEME
14. lipnja 2018. u 10:00 sati
LOKACIJA
VERN', Iblerov trg 10 (Importanne Galleria, 2. kat)
PRIJAVNICA
obavezna prethodna prijava radi rezervacije mjesta

NOKIA, INTEL I TELIA TESTIRALI SU PAMETNU TVORNICU U FINSKOJ

Nokia, Intel i Telia udružili su se u testiranju industrijskih 5G aplikacija za proizvodnju u tvrtki Nokia Conscious Factory u Oulu

Ispitivanja su bila usmjerena na korištenje ultra-niskog kašnjenja i komunikaciju velikim brzinama koje omogućuje 5G. uz korištenje strojnog učenja kako bi se poboljšala produktivnost u proizvodnom okruženju. Krajem prošlog mjeseca ovaj je Trio izveo prvo uspješno testiranja koncepta „Industrije 4.0“, s naglaskom na automatizaciju i razmjenu podataka u proizvodnom procesu. Drugim riječima, kako to učiniti učinkovitije i konkurentnije.

Nokia je implementirala mrežu koristeći svoje platforme 5Ga; AirScale i Multi-Access Edge Computing (MEC), dok je AirFrame rješenje podatkovnog centra bilo opremljeno Intelovim Xeon Scalable procesorima, koji omogućavaju funkcionalnosti rada na rubu i u jezgri oblaka. Istraživanje je također koristilo Intel 5G Mobile Trial platformu kao uređaj za krajnjeg korisnika, kao i integriranu aplikaciju za analizu videa, finskog aplikacijskog StartUp-a Finwe.

Ovaj je projekt još jedan primjer računarstva na rubu oblaka koji počinje dobivati sve više pažnje. Da bi se smanjilo kašnjenje i poboljšala učinkovitost, korišten je Multi-Access Edge Computing zajedno s 5Gom kako bi omogućio obradu podataka u blizini proizvodnog mjesta koje ga zahtjeva. Video aplikacija Finwe-a, korištena je za praćenje i analizu videa na jednoj liniji za montažu, a aplikacije za strojno učenje upozorile su operatora montažne crte na bilo kakve nedosljednosti u procesu kako bi se ispravile u stvarnom vremenu. U drugom su slučaju Nokia i Telia pokazali sposobnost ove tehnologije da omogući pružanje usluga udaljenog računarstva u oblaku za poslovne korisnike.

"Pod našom inicijativom" 5G Finland "radimo s tvrtkama kao što je Nokia kako bi ubrzali četvrtu industrijsku revoluciju u zemlji", izjavio je Janne Koistinen, direktor programa 5G u Telia Finskoj. "U ovom pokusu je pokazano kako možemo proširiti ponudu novim industrijskim korisnicima kako bismo omogućili učinkovitost koja će unaprijediti njihove proizvodne sposobnosti".

Originalni tekst članka LINK
YouTube video LINK

Ali to nije sve - Vodafone je odabrao NOKIU za tehnološkog partnera u Mission to the Moon projektu ;
PressRelease LINK
YouTube video LINK